Aktualności

Dodano: 2018-11-22 17:12:37 Kategoria: Aktualności

Szkolenia dotyczące Rolniczego Handlu Detalicznego

Powiatowy Inspektorat Weterynarii organizuje szkolenia dotyczące Rolniczego Handlu Detalicznego.


Szkolenie odbędzie się w następujących terminach:

26.11.2018  godz. 9.00 ul. Budzyńska 2  Kazimierza Wielka sala konferencyjna na parterze
27.11.2018 godz. 16.00  świetlica wiejska w Słonowicach
28.11.2018 godz. 16.30 GOK Bejsce

O dalszych terminach szkoleń i spotkań dotyczących Rolniczego Handlu Detalicznego  będziemy informować na bieżąco.




Znalezione obrazy dla zapytania Znak inspekcji Weterynaryjnej


Powiatowy Lekarz Weterynarii

w Kazimierzy Wielkiej

Rolniczy Handel Detaliczny

  1. Co to jest Rolniczy Handel Detaliczny ?   

      Rolniczy handel detaliczny (RHD) to jedna z form handlu detalicznego, dla której w polskim porządku prawnym przyjęto odrębne uregulowania w zakresie nadzoru organów urzędowej kontroli żywności oraz wprowadzono określone preferencje podatkowe. W ramach takiego handlu możliwe jest m.in. przetwórstwo i zbywanie wytworzonej żywności konsumentom końcowym. Warunkiem jest to, że taka żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu.


  1. Co można wytwarzać i sprzedawać w RHD pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej?


SUROWCE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO (limity roczne)

∙ Mleko surowe albo mleko surowe i siara (52000 l), surowa śmietana(10400 l).

∙ Jaja od drobiu(142800 szt.), jaja od ptaków bezgrzebieniowych (800 szt).

∙ Produkty pszczele nieprzetworzone (w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele) maksymalnie do 2400 kilogramów .

∙ Produkty rybołówstwa (żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich

pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania,

usuwania płetw lub patroszenia) - 1800 kilogramów

∙ Żywe ślimaki lądowe (gatunki Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum, Cornu aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny  Achatinidae )- 1000 kilogramów


PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO INNE NIŻ SUROWCE (limity roczne)

∙ Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone – 2300 kg

∙ Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone – 2300 kg

∙ Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone - 1100 kg

∙ Produkty mięsne(1400 kg), produkty mleczne lub produkty na bazie siary (2600 kg), produkty jajeczne – 1300 kg

∙ Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa – 1400 kg

∙ Gotowe posiłki(potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego- 1400 kg


ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCĄ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA

NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, W TYM GOTOWE POSIŁKI



  1. Jak rozpocząć działalność związaną z RHD?

W przypadku zamiaru prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego i/lub żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (żywność złożona):

∙ należy w terminie 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności złożyć do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii (PLW) pisemny wniosek o wpis zakładu do rejestru;

∙ PLW wydaje decyzję administracyjną o wpisie zakładu do rejestru i nadaje zakładowi weterynaryjny numer identyfikacyjny (WNI);

∙ zakład może rozpocząć działalność po uzyskaniu ww. decyzji administracyjnej

i nadaniu WNI;

∙ nie jest wymagane sporządzanie projektu technologicznego zakładu;

∙ nie jest wymagane przeprowadzenie kontroli na miejscu, przed rejestracją zakładu


  1. Wymagania dotyczące Rolniczego Handlu Detalicznego


  • Sprzedaż produktów musi mieć miejsce w punkcie wytwarzania lub w miejscach

przeznaczonych do prowadzenia handlu (np. targowisko, wystawa, festyn).

  • W miejscu zbywania żywności umieszcza się w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta: napis „rolniczy handel detaliczny”, imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego RHD, adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności, weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego RHD

  • Żywność można zbywać z udziałem pośrednika tylko podczas wystaw, festynów,

targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności, jeżeli pośrednik zbywa żywność: wyprodukowaną przez tego pośrednika w ramach RHD lub wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący RHD na obszarze powiatu, w którym pośrednik ten prowadzi produkcję żywności w ramach RHD, lub na obszarze powiatu sąsiadującego z tym powiatem.

  • Produkcja żywności musi odbywać się w higienicznych warunkach!


Rolniczy Handel Detaliczny
Rolniczy handel detaliczny (RHD) to jedna z form handlu detalicznego, dla której w polskim porządku prawnym przyjęto odrębne uregulowania w zakresie nadzoru organów urzędowej kontroli żywności oraz wprowadzono określone preferencje podatkowe. W ramach takiego handlu możliwe jest m.in. przetwórstwo i zbywanie wytworzonej żywności konsumentom końcowym. Warunkiem jest to, że taka żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu, a sprzedaż odbywa się z zachowaniem limitu przychodów z takiej sprzedaży do kwoty 20000 zł, o ile producent chce korzystać z preferencji podatkowych.

Podmioty, w tym rolnicy prowadzący gospodarstwa rodzinne mogą rozpocząć działalności w ramach takiego handlu po uprzedniej rejestracji (bez obowiązkowego zatwierdzenia) u powiatowego lekarza weterynarii (produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. żywność złożona) lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (żywność pochodzenia niezwierzęcego).

W tym celu należy złożyć odpowiedni wniosek do ww. organów urzędowej kontroli żywności. Szczegółowe informacje na temat procesu rejestracji rolniczego handlu detalicznego można uzyskać u właściwego ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce
prowadzenia działalności powiatowego lekarza weterynarii lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.

Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego nie mogą być, co do zasady, dokonywane z udziałem pośrednika. Wyjątek stanowi tutaj możliwość udziału pośrednika w przypadku zbywania żywności pochodzącej z rolniczego handlu
detalicznego podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności.

Podstawowe wymagania dla rolniczego handlu detalicznego z zakresu bezpieczeństwa żywności są następujące:
1) produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa
żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne;
2) obowiązują wymagania określone w rozporządzeniu nr 178/2002 i rozporządzeniu nr 852/2004 oraz w przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia, a także ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym ww. rozporządzenie w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania;

3) obowiązek dokumentowania ilości zbywanej żywności;
4) nakaz oznakowania miejsca sprzedaży;
5) zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np.z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny);
6) brak konieczności sporządzania projektu technologicznego przez podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną.


Należy przy tym podkreślić, że wymagania higieniczne określone w rozporządzeniu nr 852/2004 powinny być stosowane w sposób elastyczny biorąc pod uwagę zakres prowadzonej działalności, wielkość zakładu i jego specyfikę. Przepisy te przewidują
między innymi, że w przypadku gdy produkcja prowadzona jest przy wykorzystaniu pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej), zamiast wymogów określonych w załączniku II w rozdziale I i II ww. rozporządzenia, obowiązują wymogi określone w jego załączniku II w rozdziale III (uproszczone wymagania higieniczne). Należy przy tym podkreślić, że są to wymagania podstawowe, określające wymogi ogólne, pozostawiające dużą swobodę w ich spełnianiu – określają kryteria, które muszą być spełnione, aby został osiągnięty cel jakim jest bezpieczeństwo żywności.


Oznakowanie miejsca zbywania żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego musi:
1) być czytelne i widoczne dla konsumenta;
2) zawierać napis „rolniczy handel detaliczny”;
3) wskazywać dane obejmujące:
a) imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny,
b) adres miejsca prowadzenia produkcji zbywanej żywności,
c) weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel
detaliczny – w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej.

Żywność sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego musi spełniać wymagania w zakresie oznakowania, stosownie do przepisów określonych w rozporządzeniu nr 1169/20115, rozporządzeniu w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków
spożywczych oraz rozporządzeniu w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej. Ponadto w oznakowaniu wytwarzanych w ramach rolniczego handlu detalicznego wyrobów można umieścić informację „Produkt polski”. Jednakże taka informacja może być podana jedynie w przypadku tych produktów, w których dodane składniki, które nie mają odpowiedników krajowych nie mogą przekraczać 25%.

Jak rozpocząć działalność związaną z RHD?
∙ należy w terminie 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności złożyć do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii (PLW) pisemny wniosek o wpis zakładu do rejestru;
∙PLW wydaje decyzję administracyjną o wpisie zakładu do rejestru i nadaje zakładowi weterynaryjny numer identyfikacyjny (WNI);
∙zakład może rozpocząć działalność po uzyskaniu ww. decyzji administracyjnej i nadaniu WNI;
∙nie jest wymagane sporządzanie projektu technologicznego zakładu;
∙nie jest wymagane przeprowadzenie kontroli na miejscu, przed rejestracją zakładu.
Podmiot prowadzący RHD prowadzi i przechowuje dokumentację  umożliwiającą określenie ilości żywności zbywanej rocznie, odrębnie  za każdy rok kalendarzowy. Dokumentacja zawiera: numer kolejnego wpisu, datę zbycia żywności, ilość i rodzaj zbytej żywności.


Do pobrania:
Wniosek o wpis do rejestru RHD (.pdf)