Ubój gospodarczy

Ubój gospodarczy na użytek własny w obszarze objętym ograniczeniami I ( strefa niebieska)

W związku z aktualną sytuacją epizootyczną na terenie powiatu kazimierskiego, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kazimierzy Wielkiej przedstawia schemat postępowania przy uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny:
 
1. Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia uboju w celu pozyskania mięsa na użytek własny co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kazimierzy Wielkiej.
 
2. W przypadku uboju trzody chlewnej w gospodarstwach objętych ograniczeniami I dopuszcza się ubój w gospodarstwie pod warunkiem, że:

  • świnie utrzymywane były w tym gospodarstwie co najmniej 30 dni przed ubojem;

  • świnie zostaną poddane badaniu przedubojowemu przez lekarza weterynarii;

  • mięso pozyskane w wyniku tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu przez lekarza weterynarii.

Zgodnie z przepisami IRZ właściciel zwierzęcia ma 2 dni na wyrejestrowanie świni w  centralnej bazie danych ARIMR.

Lekarze weterynarii wyznaczeni do badania mięsa na użytek własny na terenie powiatu mińskiego to: lek. wet. Henryk Mróz, lek. wet.  Robert Maj, lek. wet. Mariusz Zieliński, lek. wet. Paweł Wojas, lek. wet.  Zbigniew Przęzak

Załącznik:

Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Zalacznik_26072021.pdf)