Badanie

Badanie próbek mięsa świń i dzików na obecność włośni metodą wytrawiania

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kazimierzy Wielkiej informuje, że od września 2020r. w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kazimierzy Wielkiej funkcjonuje Pracownia diagnostyki włośnicy.

Przyjmowanie próbek w PIW Kazimierza Wielka:

poniedziałek - piątek w godz.: 7.30 – 15.30

Koszt badania dostarczonych próbek wynosi:

- 11,00 PLN – za badanie próbki od 1 szt. świni;

- 20.00 PLN - za zbadanie próbki od 1 szt. dzika;

Badania na włośnie są badaniami urzędowymi i obowiązkowymi! Należy podkreślić, że włośnica jest chorobą pasożytniczą, odzwierzęcą, mogącą spowodować chorobę u ludzi, również ze skutkiem śmiertelnym.

Próbki do badania należy dostarczyć:

  • niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane.

  • po dokonaniu odstrzału próbki do badania należy dostarczyć nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.

  • próbki muszą być przechowywane i transportowane w temperaturze, która uniemożliwi rozkład gnilny mięsa przy czym nie mogą być zamrażane.

Podczas dostarczania próbek należy podać następujące informacje:

  • dane osoby dostarczającej próbkę;

  • dane osoby dokonującej uboju/ odstrzału;

  • właściciela mięsa/ nazwa koła łowieckiego;

  • data uboju/ odstrzału;

  • miejsce i godzina uboju/ odstrzału;

  • gatunek, płeć, wiek i waga zwierzęcia;

  • miejsce z jakiego został pobrany materiał do badania;

  • miejsce znajdowania się tuszy.


Próbki pobiera się, w zależności od gatunku zwierzęcia, z określonych mięśni. Tkanka mięśniowa powinna być oczyszczona z tkanki łącznej i tłuszczowej. Próbki muszą mieć odpowiednią wagę.

tabela_badanie_piw_kazimierza_112020.jpg 

W laboratorium  wykonywane jest badanie mięsa zwierząt rzeźnych, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu przeznaczony na użytek własny w kierunku obecności włośni metodą wytrawiania.